Winter Warmers – Får varmen i en kold tid

winterwarmer

winterwarmerDet kan måske virke lidt underlig for den opmærksomme læser, at jeg nu vil omtale en stilart, som faktisk ikke er en stil ifølge de klassiske definitioner, som vi kender fra alle de andre stilarter. Men ser det fra den positive side, det åbner op for mere kreativitet, og du er ikke bundet er nogle retningslinjer. Når du står ved din lokale øl mand og skal købe øl, så kommer du typisk forbi øl der har fået stilen “Winter Warmer”, og falder det i din smag, så kan det være oplagt at brygge dem selv.

Der er som før sagt ikke nogen definition på denne øl, men fælles for de kommercielle øl er typisk, at de har en alkohol procent på mere end 6, og faktisk typisk lidt mere. Nu er sammenhængen med alkoholprocent og ordet winter warmer måske ved at gå op for dig. En winter Warmer, er en øl man kan sidde og varme og sig med, på de kolde dage, hvor alkoholens varme er oplagt, at få den indre varme med.

Historisk er winter warmere blevet brygget i løbet af foråret, så de er klar til at blive drukket når det begyndte at blive koldt, som håndbrygger er du dog så heldig, at du ikke er afhængig af vejret udenfor, så derfor kan du i dag frit vælge hvornår du gerne vil lave øllen.Traditionelt er winter warmere typisk blevet brygget til en særlig højtid eller fest i de kolde måneder, hvor det har været meget almindelig, at have en særlig fest øl, man kunne varme sig på.

Det har gennem tiden været normalt, at tilsætte et krydderi en urte eller lignede, og der ses stadigvæk mange eksempler på dette i handlen i dag.

Hvordan designer du en winter warmer ?

Du skal regne med at du på grund af den høje alkoholprocent, skal bruge store mængder malt til brygget. Hvis du har planer om at tilsætter krydderier eller andre urter, så brug primært basismalt som Pilsner eller Pale ale, sådan at malten ikke overdøver smagen af de urter eller krydderier du tilsætter. Hvis du ikke har brygget en winter warmer før, så kan vi anbefale, at du prøver at ramme en OG på omkring 1060. Det er heller ikke unormalt at det bliver tilsat en form for sukker, det kan være kandis, rørsukker eller lign. der ofte har været brugt til særlige lejligheder, og som er med til at høje alkoholprocenten. Vi anbefaler dog, at sukker ikke udgør mere end max 10 % af den samlede mængde sukker.

Det er helt op til dig selv hvilken gær du vælger, og der findes traditionelt både over- og undergæret udgaver. Det er dig vigtigt at du får lavet en god gærstarter, på grund af den høje OG. Du skal også vælge en gærtype, der kan klare sig godt i den høje alkoholprocent, sådan at gæren ikke går i stå, inden brygget er færdig gæret.

Når du skal vælge humle, så skal du hvis du bruger krydder eller urter, være lidt forsigtig med humletilsætningen, sådan at du stadigvæk har mulighed for at smage de tilsætninger du har lavet. Hvor mange IBU du skal gå op i er lidt frit, men alt afhængig af din OG og hvor bittert du gerne vil have øllet, så kan vi anbefale at sigte efter 25 – 30 IBU.

Omkring krydderier og urter hvis du ønsker det i øllet, så er tommelfingerreglen, at du tilsætter dette de sidste 15 minutter af din humle kogetid. Hvis det er særlig sarte smage og aromaer der ikke tåler så lang kogetid, så kan du også vælge at tilsætte dem efter omstikning. Du skal dog her være opmærksom på, at der er en lille risiko for infektion i det færdige resultat, når du gør det. Tæt dig derfor om.

Forslag til opskrift:

20 liter Winter Warmer
4500 gram Pale Ale
250 gram Aroma Malt
750 gram Cara-Crystal
100 gram chokolade malt

Humle:
East Kent Golding 5.0% 30 gram 60 min
East Kent Golding 5.0% 30 gram 30 min
East Kent Golding 5.0% 30 gram 5 min

Gær: Wyeast 1728 Scottish Ale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − ten =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>