Vandbehandling – Simpel guide

vandbehandling

vandbehandlingLangt de fleste ølbryggere starter med at bruge vandet som det kommer ud af vandhanen. Det er i langt de fleste tilfælde også langt godt nok til at starte med. Der kommer dog et tidspunkt, hvor den helt naturlige tanke – Langt største delen af mit øl er vand – Hvad gør vandet ved min øl.

Der kan være mange grunde til at du ønsker at komm i gang med vandbehandling af dit brygvand. Det kan være du blot er nysgerrig over, hvad det kan gøre det din øl. Årsagen kan måske også findes i, at der er ting i dit vand du ønsker at komme af med. Det kan også være, at du har læst dig frem til, at der er en optimal PH-værdi til brygning af øl, og du måske også at prøve at ramme den meget bedre end du gør det i gang. Uanset hvad årsagen for at du ønsker at komme i gang, så har vi lavet denne lille “Kom let i gang guide”

Vi er så heldige i Danmark, at alt vores kolde vand bliver betragtet som sterilt, og derfor velegnet til både at drikke direkte fra vandhanen, og også til ølbrygning langt hen af vejen. Der er dog områder i Danmark (Hovedsagligt i de store byer), hvor man har valgt at tilsætte klar til vandet. Hvis der er tilsat så meget klar til dig vand at du kan smage det, så er det klart noget du gerne vil af med, for det kan typisk også smages i det færdige øl. Heldigvis er det ikke så udbredt at tilsætte klar mere, men hvis du er så uheldigt at du vand smager af klor, så kan du købe forskellige filtre til at tappe vandet igennem, der fjerne klor smagen.

En anden ting der kan være ønskeligt at fjerne noget af, det er kalken. En let måde at fjerne en del på, er ved at købe vandet dagen før. Lad det koge en 5-10 min. og lad så så købe af. Når du kigger ned i gryden dagen efter, så vil du kunne se kalken har lagt sig i bunden. Du bruger det øverste i gryden til at brygge øl med.

Optimal PH-værdi til ølbrygning

Grunden til at langt de fleste kommer i gang med vandbehandling er, at de ønsker at ramme den optimal PH-værdi i deres vand. Hvis vi skal slå fast en gang for alle, så er den PH-værdi du skal forsøge at ramme i din mæske gryde 5,2 – 5,6. hvis du ikke har noget PH-meter, så kan jeg anbefale dig at skaffe et, for det er meget lettere end at skulle bruge de små papir strimler. Du kan købe et her. Den optimale PH-værdi i mæskevand gør, at du får en bedre udnyttelse af malten.

Hvis min PH-værdi er for høj

Langt de fleste vil opleve, at deres PH-værdi ligger for højt. Du har 2 muligheder for at sænke PH-værdien, nemlig syre eller salte. Det lyder så voldsomt at skulle tilsætte syre, men det er ikke særlig store mængder der er tale om. Den mest almindelige syre at tilsætte, at mælkesyre. Det er let at få fat i, og det koster ikke særlig meget. Der er forskellige salte du kan anvende til behandling også. Nu er dette en begynderguide til vandbehandling, og hvilken der er optimale at bruge, afhænger lidt af hvilken type vand du har i dag. Den mest anvendte er Calsiumsulfat også kaldet gypsum.

Måde du tilsætter din vandbehandling er typisk lidt af gangen. Hvis du fx tilsætter calsiumsulfat, så start med at tilsætte en 1/2 teskefuld. Rør dit i mæsken. Vent nogle minutter inden du måler PH-værdien. Tilsat af flere omgang hvis nødvendigt, men aldrig mere end 2 teskeer.

Hvis din PH-værdi er for lav

Dette er ikke noget særlig udbredt problem. Hvis du oplever det, så tilsætte du Calciumcarbonat. Igen tilsætter du 1/2 teskefuld af gangen, og aldrig mere end 2 teskeer.

PH-Værdi i spargevand

Vi har nu kigget på den optimale PH-værdi i mæskevand. Du skal dog ikke lade være med at behandle PH-værdien i dit sparge vand. Hvis du ikke behandler alt vandet, så vil der ske det, at efterhånden som du tilsætter mere og mere spargevand, så vil PH-værdi stige, og når du kommer over 5,8 PH, så kan du begynde at trække tanin ud af malten, og det ønsker du ikke i dit færdige øl. Sørg derfor for, at din sparge vand har en PH-værdi under 5,8 PH. Det er her vigtigt, at du vandbehandler med en syre, fx. mælkesyre. Her hjælper det ikke at varmebehandle med salte.

PH-værdi i færdigt øl

Hvis du har sørger for, at PH-værdien i dit mæskevand og i dit sparge vand har været optimalt, så vil du øl sandsynligvis ende op med en PH-værdi på omkring 4,0 – 4,4 PH. Gør den ikke det, så kan du tilsætte lidt syre dirkete i gærtanken.

Tilsat salte for smagens skyld

Vi har tidliegre kig kigget på, hvordan du kunne varmebehandle for at få den optimale PH-værdi. Men der er en anden grund til at du kan forsætte din vandbehandling, og det er på grund af smagen. Der er nemlig bestemte mineraler der påvirker smagen i det færdige øl. De fleste håndbryggere kan har bruge sulfat, klorid og sodium. Sulfate giver en skarp, sprød bitterhed i det færdige øl, specielt ved et højt humleniveau. Sodium giver en øget sødme i øllet, og giver en mere fyldige maltsmag i det færdige øl. Klorid giver krop og fulde i det færdige øl.

Du skal dog passe på med at bruge store mængder sodium og sulfate, for det kan give uønsket smagsoplevelser i øllet.

Betyder det så, at hvis du brygger en IPA og du ønsker spark på bitterheden så, at du skal tilsætte sulfat ikke – Jo det gør det. hvor store mængder du skal tilsætte er dog noget du enten kan prøve dig frem til, for hvis du skal vide det præcis, så kræver det at du får fat i en vandanalyse fra dit vandværk, så du kan se indholdet af mineraler i det vand du får leveret.

Klassisk brygvand

Der er mange håndbryggere der efter at have brygget i en periode, har et ønske om, at brygge en eller anden speciel øl. En ting er at få den rigtige sammensætning af malt, humle og gær, men der er stadigvæk den faktor der hedder vandet. Vand udgør som bekendt den største bestanddel af det øl vi brygger, og vandet har som tidligere omtalt betydning for, hvordan det færdige øl kommer til at smage. Der er derfor mange der gerne vil have vand ligesom det sted, hvor den ønskede øl kommer fra.

Den meste anvendte vandbehandling blandt hjemmebryggere, er faktisk også et lille forsøg på at få vand som stedet mange ales brygges, nemlig det er tilsætte Gypsom til Pale ale og IPA. Jeg var også inde på det ovenfor. Det stammer faktisk som et forsøg på at lave vandet hvor disse øltyper blev født, nemlig Burton-on-Trend, hvor vandet har et højt indhold af sulfate i vandet, der giver en mere udpræget bitterhed i øllet.

Vi har i ovenstående været igennem det mest basale omkring vandbehandling. Du har nu lidt at gå i gang med, og når du har prøvet og lege lidt med det, og oplevet den forskel det gør i det færdige øl, så er du klar til at komme videre i det store emne vandbehandling. Husk dog på, at hvis du er nybegynder så pas på med at tænke for meget på vandet, for det glæder om at komme i gang med at brygge, så kan du komme i gang med vandbehandling når du kommer lidt længere i det forløb.

Der kommer en forsættelse til dette afsnit omkring vandbehandling

2 Comments

  • Kim Madsbjerg says:

    Kan jeres 5.2 pH Stabilizer Five Star også bruges til spargevand? Jeg spørger pga. jeres artikel om vandbehandling – simpel guide, hvor i skriver at der i spargevand skal anvendes salte.

    Med venlig hilsen

    Kim

    • admin says:

      Hej Kim,

      Ja det kan du uden problemer gøre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 2 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>