Start med ølbrygning

start ølbrygning

start ølbrygningDu har valgt at læse lidt om en utrolig spændende hobby. Det kommer ofte bag på folk at, at man kan lave øl af en fantastisk høj kvalitet der hjemme. Man kan dele det at brygge øl op i 3 forskellige måde:

Ølbrygning på beerkit

Det er ofte her folk de starter. Beerkit kan sammenlignes med de 3-ugers sæt folk brygge på i 70-80 erne. Kvaliteten af disse sæt er dog blevet kratig forbedret løbende, så man kan brygge hæderligt øl på disse sæt i dag.

Selve brygning er så simpel som den kan blive. Det eneste du skal gøre at at blande sættet med vand, hvorefter du tilsætter det sammen med gær på en gæringsbeholder. Kræver ingen forkundskaber, altså lige ud over at kunne koge en gryde man vand, hvilket alle vel kan klare.

Når man snakker beerkits er hænger kvaliteten på det færdige produkt som hovedregl sammen med prisen. I de fleste af være sæt får man 22 liter færdig øl. Beerkit fåes i tre størrelser, nemlig 1,5, 1,8 og 3 kg. Ved brygning på små sæt der skal der tilsættes nogenlunde den samme mængde sukker som maltekstrakt, hvor der i de store sæt på 3 kg. ikke skal tilsættes alm. sukker.

Når man tilsætter sukker så er det udelukkende for at få alkoholprocenten op. De fleste kan sikkert forestille sig, at alm. sukker ikke giver nogen smag.

Ølbrygning på maltekstrakt / malt

Hvis man ønsker at gøre lidt mere ud af det så starter man på dette trin. Det er faktisk ikke ret meget svære, men man skal afsætte lidt mere tid her. Den tid man bruger på det, er dog godt givet ud. Kvaliteten på det færdige produkt er nemlig højere og man lærer lidt mere om ølbrygning. Ved denne brygmetode vælger man selv hvordan det færdige resultat skal være, så man selv vælger hvilken humlesort og gærtype man vil anvende.

Man kommer forsat langt uden forkundskaber, og alt man brygningen kræver er faktisk forsat at man kan koge en gryde man vand.

Hvis du har mod på at kaste dig ud i denne brygmetode, så kunne et godt sted at starte være “min første ale”. Du finder opskrift og brygvejledning HER

Ølbrygnig All-grain brygning

Det er nok på dette trin de fleste begyndere ender op. All-grain er den sværste metode hvor man skal afsætte meget tid, ligesom det stille større krav til udstyr. Igen der er det sådan, at den tid man bruger er givet godt ud, for resultatet er i mange tilfælde klart bedre end det danske pilsner øl man køber i butikkerne.

All-grain brygningen kan man godt kalde en kopi af et rigtig brygger. Man anvender malt som bliver mæsket.

Vi anbefaler ikke begyndere at starte på dette trin, for der er mange flere ting man skal være opmærksom på.

Husk hos Brygladen finder du alt til ølbrygning – Vi har alt til din næste hjemmebryg

2 Comments

  • Kristian Skjellerup says:

    Linket til “min første ale” er dødt (virker ikke…)

  • admin says:

    Det beklager vi – Det er hermed rettet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 4 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>