Schwarzbier – Den sorte øl fra det østlige Tyskland

schwarzbier

schwarzbierDet er ved at være køligt i Danmark, og derfor er det ved at være tid til at brygge undergæret øl. Hvis du har n god kælder, så er temperaturen sandsynligvis ved at være lav nok til at du kan bruge undergær. Hvis du ikke har lyst til at brygge fx. pilsner, så kan det være oplagt at kigge på andre øltyper der også er undergæret, og her kan Schwarzbier være et oplagt valg.

Hvad er schwarzbier ?

Schwarzbier er ikke så udbredt at brygge i Danmark, og det er faktisk en skam, for det er en rigtig god øl. I farve kan den svinge fra Mahogni farver, og over i de sorte nuancer. Når man ser den i et glas, så er det en øl der kan snyde, for med den meget mørke farve, vil man ofte være tilbøjelig til at tro, at det er en tung øl, hvilket ikke er tilfældet. En schwarzbier er overraskende forfriskende, men har alligevel lidt mere dybde i smagen, end du kender det fra de lysere øltyper, men har på ingen måde den samme fylde, som du kender det fra stout og porter.

Den mest kendte kommercielle øl er uden tvivl Köstritzer, og hvis du ikke kender stiler, så kan det være oplagt at få fat i en af dem, så du har lejlighed til at smagen øllet, inden du selv brygger det. Köstritzer brygges stadigvæk i Thuringia, og da den frist blev brygget, fandt nogle kunder øllet for bittert, så de tilsatte lidt sukker til øllet inden det blev drukket. Det fik bryggeret til at lave til versioner af den, den oprindelige der er lettere tør, og så en hvor der tilsat ikke gæret sukker.  Efter den tyske genforeningen blev den søde version dog stoppet, for med reinheitsgebot der kom til at dække hele Tyskland, så var det ikke længere i orden at tilsætte sukker. Den øl du kan købe i dag, er en mellemting imellem de to versioner.

Hvad indeholder en schwarzbier ?

En schwarzbier har en perfekt balance mellem sødme og bitterhed, og alligevel så kan humle fornemmes. Opskriften til øllet er forholdsvis enkelt, og indeholder typisk en god portion basis alt, med karamel malt og noget ristet malt. Når det kommer til humle, så er det typisk de tyske humletyper der bliver brugt. Hos Brygladen har vi sammensat en færdig pakke med alle de råvarer du skal bruge til brygningen – Du finder pakken her http://www.brygladen.com/schwartsbier.html.

Hvis vi kigger på hvordan schwarzbier stilen er defineret, så skal en schwarzbier have en maltet karakter med hint af ristet malt. Diacetyl og esters findes ofte ikke i en schwarzbier. Når du skal sammensætte din maltprofil, så brug som basis malt pilsner eller Munich malten. Dertil tilsætter du ristet malt og karamelmalt i små mængder. Hvis du tilsætter for meget special malt, så bliver øllet mere fyldig end du ønsker det.

Det er typisk de tyske humletyper som Northern Brewer, Brewers Gold, Tettnanger eller Spalt der bliver anvendt. Hallertau Hersbrücker og Mittelfrüh ses dog ofte anvendt som aroma humle.

En schwarzbier er som tidligere omtalt en undergæret øltype, og du skal være en gær der giver dit en ren gæring. Prøv fx Wyeast 2124 Bohemian Lager eller 2206 Bavarian Lager. Det perfekte valg hvis du bruger tørgær.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>