Rye Beer

rye beer

Drye beeret er blevet tid til at kigge lidt på rye beer, altså øl der indeholder rye eller på dansk rug. Det er en tysk tradition der i nogle tilfælde forveksles med hvede øl. Grunden til det er, at de ofte sælges som ufiltreret, og dermed ved første øjekast minder om en hvede øl. De er dog meget forskellige, og alligevel er de ikke altid det. En Rye beer er typisk lidt mere krydret i smagen på grund af den tilsatte rug.

Rye beer kan være sammensat, men fælles for dem alle er, at de typisk indeholder 10-20 % rug. Rug indeholder store mængder protein og en kompleks stivelses sammensætning, så vær lidt på påpasselig med at tilsætte mere end 20% rug i din øl, for det kan virkelig give problemer i under mash out. Vi anbefaler at forsøge dig med omkring 10% rug i den første rye beer du laver. Der kan du godt fornemme den krydret smag rugen bidrager med, og hvis du i et senere bryg får lyst til at øge mængden, så er det ganske let. Heller e lidt for lidt end lidt for meget til en start. Der er forskellige mange forskellige varianter af rug tilgængelig hvoraf kan nævnes rug malt, flækket rug, karamel rug etc. Fælles for dem alle er dog, at rug er nøgen altså uden en skal.

Malt sammensætning:
Der brygges efterhånden rug øl mange steder både i Europa og USA. Det kan være svært at finde en fællesnævner for sammensætningen af malt, men en klassisk tysk sammensætning kan være:

60 % Bygmalt (Størstedelen pilsner)
15 % Rug
15 % hvede

Alkohol: I Tyskland fremstilles en Roggenbier (Tysk for rye bier) typisk med en styrke på 5 – 5,5 %

Mæskning:
Som tidligere omtalt indeholder rug en kompleks sammensætning af stivelse, og det kan derfor være lidt en udfordring at mæske det, hvis du har valgt at tilsætte det i større mængder. Vi anbefaler derfor altid, at du step mæsker, for på den måde får du bedst nedbrudt stivelsen.  Du kan dog også vælge et decoction mæskeprogram.

Humle:
Når du skal vælge en humle sort til din rye beer, og tænk hvad du ville vælge til en tysk hvedeøl. Der anvendes traditionel tysk humle til Rye beer, gå gå efter sorter med et eller alt for stort indhold af bitterhed, som fx. Tettnanger, Hallertau Hersbrücker, Saaz er dog også meget udbredt.

Gær:
I mange af de kommercielle eksemplarer du kan købe, der er der anvendt en tysk hvedeøls gær. Det er det oplagte valg, men hvis du vil have en lidt mere neutral gærsmag, så gå fx. med en american ale gær.

Kommercielle eksemplarer er typisk mørk gylden i farven.  Hvis du har fået lyst til at prøve at brygge med rug, så kan vi anbefale at prøve vores roggenbier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − three =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>