Omstikke øl

hævert

hævertSom ølbrygger er der mange opgaver du med tiden bliver god til at mestre, og en af disse opgaver er at omstikke øllet.

Hvad betyder omstikke øl ?

Hvis man sådan helt nede på jorden skal fortælle hvad det vil sige at omstikke, så vil man sandsynligvis siger, at om hælder øllet fra en gærtank til en anden, uden at få bundfald med. Man omstikker typisk første gang når gæringen er overstået. Gæringen efterlader en del bundfald, og dette bundfald kan give uønsket smag i det færdige øl, så det er vigtigt at man får det færdig gærede øl væk fra det.

Hvordan omstikker man ?

Det er som sagt vigtig, at man ikke få bundfaldet med når man omstikker, og derfor anvender man typisk en hævert. (En hævert finder du her http://www.brygladen.com/automatisk-haevert.html) Du bruger tyndekraften, så derfor placerer du den gærtank øllet stå i højere end den øl det skal over i. Du kan enten bruge en automatisk hævert, som får øllet til at løbe ved at danne vakuum. Du kan også bruge en hvor du selv skal få øllet til at løbe. Der er forskellige meninger om det at suge i slange som er en mulighed. En anden mulighed er, at fylde slange med rent vand, og så holde slangen ned. Det får øllet til at flyde gennem slangen. Du skal naturligvis sørge for, at både hævert og den gærtank du ønsker at omstikke til, er rene og sterile.

Når du omstikker skal du huske på, at du på dette tidspunkt ikke ønsker at få iltet øllet, så derfor at det en god idé, at lade øllet løbe ned af side stille og roligt, sådan at det ikke plasker ned i bunden af spanden og bliver iltet.

Du skal ikke bliver overrasket over hvis det skummer lidt, for selvom du ikke umiddelbart kan se det, så indeholder øllet stadigvæk lidt CO2 fra gæringen, så i mange tilfælde vil det skumme let, men det betyder ikke noget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − fifteen =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>