Ølbrygning i varmen

fastferment-coolbag

fastferment-coolbagVi får løbende spørgsmål fra folk omkring gæringstemperatur og hvordan man holder en stabil temperatur til gæring, hvis ikke man har mulighed for at styre temperaturen i det rum man gærer i. Heldigvis er det ikke nødvendigvis noget problem.

Specielt når det er højsommer i Danmark, så skal man passe lidt på med, at det ikke bliver for varmt i rummet gær gærspanden står. Hvis man gærer meget varmt, så er de en forhøjet risiko for en infektion, men man vil også opleve, at der bliver dannet mange flere estere, end der normalt gør.

Når det kommer til risikoen for en infektion, så er det vigtigt at være endnu mere grundig med rengøringen, og vi vil anbefale at du bruger et rigtigt rengøringsmiddel, som fx. OxiClean. Der er et utrolig effektivt rengøringsmiddel.

Når det kommer til at holde en stabil gæringstemperatur, så er det muligt med et lille tips som du nu skal have. Hvis du anskaffer dig en stor murerbalje. De findes i forskellige størrelser i dit lokale bygge marked. Køb en af en sådan størrelse, at din gærspand uden problemer kan være nede i den. Du stiller herefter gærspanden ned i din store murerbalje, og så fylder du vand i. Fyld med vand indtil du kan se du har lige så meget vand som du har urt.

Når temperatuen svinger meget mellem nat og dag i luften, så vil vandet gøre det, at temperaturen i vandet svinger langt mindre, og det tager længere tid, før temperaturen stiger i vandet. På den måde har du faktisk skabt en stabil gæringstemperatur, uden at du kan regulerer temperaturne i det rum hvor de gærer.

Isolering af gærtank

En anden oplagt mulig for at holde en stabil temperatur under gæring, selv i perioder med svingende temperatur, er ved at isolerer din gærtank. Det kan gøres forholdsvis enkelt, men hvis du er så heldig at have en Fast Ferment, så er det muligt at købe en fabriksfremstillet. Den er rigtig smart og fremstillet i nylon hvilket gør den let at vaske, hvis der skulle komme noget på den. Det er også muligt for dig at opsætte frosne vandflasker, og på den muligt at du fx i varme perioder nedsætte temperaturen under gæringen, så du er sikker på at det ikke bliver for varmt, så gæren begynder at udvikle uønskede smagsstoffer. Du kan også hvis det ikke er helt koldt nok, styre temperaturen sådan, at du kan brygge undergæret, selvom det egentlig er for varmt.

Hvis du ikke har en Fast Ferment, så kan du med lidt opfindsomhed godt lave noget tilsvarende, og heldigvis er det lige meget hvordan det ser ud, det vigtigste er, at din gæring har det godt og den rette temperatur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + sixteen =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>