Øl med Chili

ol med chili

ol med chiliDet er rigtig mange der er begyndt at brygge øl med chili, og der er mange der spørger indtil, hvor meget chili der skal tilsætte, hvornår det skal tilsættes og ikke mindst hvilke typer af chili der skal bruges til brygningen. Der er ingen tvivl om, at øl med chili, det er noget der deler vandene, for nogle elsker den varme det giver i munden når de drikkes, mens andre slet ikke kan lide dem. Du skal derfor ikke forvente, at alle kan lide dem, hvis du brygger dem.

Der er næsten ikke nogen begrænsninger i, hvilke øl du prøver at tilsætte chili til. Der er nogen der bedst kan lide lette øl med chili som fx. hvede øl, for på den måde kan man bedre smage den chili man tilsætter. Der er derimod andre der synes at smagen bliver for dominerende, hvis man ikke tilsætter chili til en mere fyldig øl. Der er derfor mange der tilsætte til mærke tunge øl som fx. en stout.

Der er også forskellige holdning til, hvornår i processen chili skal tilsættes. Nogle tilsætter chili tilsidst i kogetiden fx. de sidste 15 minutter sammen med Irish Moss (Hvis det tilsættes) Andre kan bedre lide at tilsætte dem frisk efter omstikning, og så lade dem være i en humlepose. Der er ingen tvivl om, at der er lettere at styre hvornår øllen har fået folk chili på den måde, for man smager på øllet dagligt, og når der er nok, så tager man blot chilierne op.

Forslag til opskrifter med chili

Hvedeøl med chili

Bryg hvedeøl med en opskrift du kender og godt kan lide. Hvis du ikke allerede har brygget hvedeøl, så kan du prøve vores Skagens Hvede, der er en klassisk hvedeøl efter tysk stil.

I denne opskrift har vi valgt at tilsætte flere forskellige chili, for på den måde får vi en mere kompleks styre og smag af chili.  Du skal bruge følgende til 20 liter:

28 gram Serranochili
270 gram Anaheim
71 gram Fresno
28 gram Habanero
43 gram Jalepeno

Du fjerner kernerne, og skærer chilierne i mindre stykker. Du kommer dem i en humlepose, og tilsætter dem ved omstikning. smag på øllet dagligt over de næste 10 dage, og når du mener smagen er perfekt, så fjerne du humleposen, og øllet er klar til at hælde på flasker som normalt.

Der er mange ting du kan lege med når du brygger øl med chili. Prøv de forskellige varianter hos din grønthandler, og find på den måde frem til det perfekte mix. Du kan også prøve at riste chilierne først, og på den måde kan du også få lidt sødme frem i dem. En anden ting du kan prøve er, at du koger dem med, og på den måde får du igen en anden smag frem i den færdige øl.

Prøv dig frem, indtil du har brygget din perfekte chiliøl. Smag og behag er forskellige – Specielt når det kommer til øl med chili. Forvent ikke at alle kan lide dem, men hvad betyder det, når bare du selv kan

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + thirteen =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>