Mæsk med succes

mæke

mækeKender du det at sidde foran en mæskegryde i en time eller to og vente på der sker noget ? Hvis du vil høre en lille hemmelighed, så kommer kommer der ikke nogen duft, sød aroma eller andet. Du kan ikke se hvad der forgår i gryden, men hvordan ved du så at der sker noget, og alt forløbet som det skal ?

Stivelse er lange sukkerstrenge der blandt andet består af Glukose, Maltose, sucrose and fruktose. Du kan sammenligne det lidt med en lang halskæde. Enzymer sørger for at klippe disse lange sukkerstrenge over. Enzymer er naturlig forekommende i malt af en god kvalitet (Som du finder hos Brygladen.dk) Enzymerne indeholder blandt andet beta-amylase. Gærceller en en cellede organismer, der ikke kan fordøje stivelse som mennesker kan, og det er præcis formålet med at mæske, nemlig at omdanne stivelse til mere simpelt sukker, som gæren kan fordøje.

Gode råd til mæskning

Når du laver mash-in altså hælder den valsede malt ned i vand, så sørg for at din maskin temperatur i vandet er rigtigt., sådan at når du har hældet malten i og rørt rundt, så ligger du på din mæsketemperatur.Hvis du ikke rammer den rigtige temperatur, så juster så hurtigt som muligt. Du skal passe meget på med ikke at tilsætte malten til vandet hvis det er alt for varmt, det kan i værste tilfælde resulterer i, at enzymerne død, og så får du aldrig omdannet stivelsen. Mens du mæsker er det en rigtig god idé at måle din temperatur forskellige steder i gryden, så du er sikker på at varmen er jævnt fordelt. På dog på med en røre for vildt, du ønsker ikke at ilte mæsken. Når du kigger på mæsken, så skal det ligne en god stor portion havregrød. Den skal være tynd nok til at røre i. Efter 45-60 min. så er det tid til at afgøre om det hele har forløbet som det skal. Det er nogen der hælder til, at man på nuværende tidspunkt skal måle med et hydrometer eller et refraktormeter, og det er også en god idé hvis man ikke har så meget erfaring. Hvis du er en erfaren brygger, så har du sandsynligvis bemærker at urten skifter lidt karakter når omdannelsen af stivelse er ved at være færdig. Hvis du kan se på urten der ligger vores malten at den er ved at være klar, så nærmere din stivelseomdannelse også sin afslutning.

Mæskeprogram

Der er forskellige opfattelser af hvordan man skal mæske. Hvis du brygger fx. engelske ales, så er det i langt de fleste tilfælde nok at lave 2 trin i mæskeprogrammet, nemlig 65-68 grader i en time og mash.out ved 75-78 grader i 10 min. Hvis du derimod brygger fx tyske hvedeøl Weizen, så kan det være en rigtig god idé at lave et mere omfattende step program som kunne se sådan ud:

48 grader i 20 min
52 grader i 20 min
64 grader i 30-45 min.
75-78 grader i 10 min

Selvom det at mæske kan virke lidt hokus pokus så husk på at det er en naturlig process som du forsøger at styre. Du vil gerne have nogle naturlige enzymer til at gøre et arbejde for dig. Når du får noget træning, så er det faktisk ikke så vært at mæske.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 2 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>