Fejlfinding ølbrygning

skum

skumVi kommer nu til et emne som ikke alle hjemmebryggere snakker om, nemlig når der går noget galt. Jeg tror dog langt de fleste har oplevet det, og hvis det er først gang du oplever en op der slet ikke lever op til den kvalitet du plejer at brygge, så kan man godt få på fornemmelsen at der er gået noget galt.

Først skal det siges at rengøring er nøglen til at brygge øl hjemme, og uanset hvor længe du har brygget, så skal du hele tiden huske dig selv på, at du skal huske at gøre rent og ikke mindst holde rent når du brygger. Der kan alligevel gå noget galt.

Øllet skummer over når du åbner en øl.
Lige præcis dette er nok det som man frygter, Man har fået lavet 20 liter med ølbomber, og man tør næsten ikke åbne flaskerne nogle steder, for det for at sige det lige ud, så vælter det op med øl når man åbner dem.

Mulig årsag:

Det første du skal gøre at at forsøge at fange noget af det. Det er nemlig nu tid til at smage på det, for at de hvad der sker i øllet. Det første du vil bemærke er sandsynligvis, at der er en tydelig gær smag. Det er meget naturligt, for de gærrester der har været i bunden af flasken, så er kommet med op i glasset. men ellers hvordan smager det. Smager det ligesom det øl du plejer at brygge, eller dufter eller smager det måske uventet for dig.

Underlig bismag
Hvis du har en duft/smag af yoghurt, citronvand, kostald så lugter det af, at du har fået en infektion af et eller andet. Du skal derfor være mere opmærksom på din rengøring. Du skal have rengjort alt udstyr meget grundigt, for det kræver mere arbejde at slippe af med det, end det gør at holde det vand. Brug knofedt, rengøringsmidler og kogende vand i store mængde til det udstyr der kan holde til det. Vær så også mere omhyggelig næste gang du brygger.

OK smag

Du kan også have lavet nogle øl som skummer helt vildt, men smagen faktisk er OK. Grunden til at det kan ske er ofte, at du har fået flasket din øl inden den var helt færdig med at gøre. Målte du din FG inden du hældte den på flasker, og var den som forventet ? Hvis du ikke fik målt den, så husk at gøre det næste gang, for en FG mål giver dig en god fornemmelse af, om øllet er færdig og klar til at blive hældt på flasker. Hvis du målte den, og den virkede OK, hvor meget sukker tilsatte du så til eftergæring ? Mere end du plejer eller ? Det kan også være at det kun er nogle flasker der har problemet, og så er grunden at du ikke har fået fordelt sukkeret.

Det kan nogle gange være svært at gennemskue hvor det kommer fra, men en lille hemmelighed er, at det ikke kommer af sig selv. Hvis du er sikker på at smagen er OK så du kan udelukke en infektion, så har du du haft for meget sukker til gæringen i flaskerne – Tænk over hvor det kan komme fra.

Der er ingen CO2 i mine øl

Vi oplever nogle gange at kunder kommer og spørger hvad de skal gøre, for deres øl udvikler ikke CO2 i flaskerne – Vi plejer at bruge denne liste når vi spørger:

1. Hvor meget sukker har du brugt til eftergæring. Vi siger som tommelfingerregel, at man til overgæret øl skal bruge 6-7 gram sukker pr. liter færdig øl, og for undergæret øl 4-5 gram pr. liter.

2. Hvilken temperatur står dit øl ved. Hvis du er kommet til at stille dig øl koldt, så går der meget længere tid inden du er udviklet CO2 i flaskerne. Så enten skal du vente noget længere, ellers skal du prøver at stille dem ved stuetemperatur i 2-3 uger, så bør der være Co2 i flaskerne.

3. Hvor lang tid har de stået siden du har tappet dem – Lad dem stå i mindst 2-3 uger inden du prøver. På den tid bør der være udviklet CO2.

4. Slutter dine propper/kapsler tæt. Hvis du fx. bruge patentprop flasker, er det så nogle gamle nogle, hvor gummiet måske ikke er godt længere. Gå dine flasker igennem, og undersøg om du måske skal have nyt gummi på.

5. Har du fordelt sukkeret i din øl inden du hælder det på flasker.

Øllet smager af gær

Hjemmebrygget øl er ikke filtreret og der vil derfor være lidt mere gærsmag i det færdige øl. Det skal dog ikke være helt overdrevet og er det tilfældet kan det være fordi din øl har fået lov til at stå for længe og varmt med gæren i bunden af din gærspand, så gæren er startet med at nedbryde sig selv.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>