Få mere krop i din øl

pint

pintDu har måske prøvet en situation som denne. Du har netop givet din bedste ven en øl fra dit senere bryg. Han smager på det, og du venter spændt på hans reaktion. Du smager på det, og siger disse ord “Den er udmærket. Den er måske lidt for ristet af en Mild ale at være… – Problemet er så bare, at det er et forsøg på at lave en imperial stout.

Det kan naturligvis være din bedste vens smagsløg der er noget glat med, det kunne også være den mulighed, at din øl simpelthen mangler krop, og derfor bliver tynd i smagen, og den øltype du har forsøgt at lave ikke rigtig kommer frem. Krop eller mundfylde som vi også kan kalde det, er et spørgsmål om, hvordan den smager på tungen og føles i munden. Smag derfor på din øl, og mærk efter hvordan den føles i munden. Er den meget tynd, eller er der som om du nærmest skal tygge dig igennem den, eller måske et sted midt imellem. Hvis du ikke helt ved hvad jeg mener, så prøv at drik lidt vand og bagefter noget appelsin juice – Det er lige præcis sådan det er. Hvordan føles det i munden.

Det er trigeminusnerven der fortæller hjerne, hvordan mundfulden er ed det du har i munden, og det er faktisk den samme nerve der fornemmer, hvor meget CO2 der er i en øl fx. Fornemmelsen af mundfylde skabe af den mængde af faste stoffer der findes i fx. øl. Det kan virke lidt sort, men der som der menes er, at hvor mange af de større protein molekyler der findes i øllet. Dette indbefatter så også gr der ikke har sat sig i bunden af gærtanken

Hvad er for lidt fylde ?

Det er lidt svært at sige, for det første du skal kigge på er hvilken ølstil du har lavet. Der er ikke nogen der har en forventning om, at fx. en Berliner Weisse skal have en stor mundfylde, for det er en let drikke lig øl, og i de øltyper du ikke meget mundfulde.  Hvis din Imperial stout kun har mundfylde som en som en brown ale så har du et problem du skal have kigget lidt på. Før du kigger på hvad fjerner din mundfylde, så er det måske en god idé, at kigge på hvad der skaber det. Der er flere ting som skaber mundfylde, og heraf kan nævnes maltsammensætningen, mæske temperatur, filtrering og infektion. Den mest udbredte årsag til manglende mundfylde er dog maltsammensætningen.

Hvad kan jeg gøre ?

Kig først på din maltsammensætning. Der er ikke nogen der kan forvente at laver en Bock øl, hvis man tilsætter den samme malt og mængde som hvis du brygger en pilsner.  En anden ting der altid er en god idé at tilsætte hvis man ønsker krop er dextrin malt måske bedre kendte som Cara-Pils. Cara-Pils er god til at give krop, men det har også en god effekt på skummet af din øl. Hvis du laver mørkere øltyper, skal du også tilsætte Cara-crystal til din malt sammensætning.

Hvis du allerede har kigget på din maltsammensætning og tilføjet både Cara-Pils og Cara-Crystal til dig øl, så skal du kigge lidt på dit mæskeprogram. Grunden til at du mæske er som bekendt, at du vil omdanne den naturlige stivelse i malt, til gærbart sukker og andre smagskomponenter som beta-glucaner, lange sukkerstrenge af sukker molekyler. Beta-glucaner er delvis opløselige i varmt vand og de nedbrydes til mindre størrelser. Beta-glucaner kan beskrives som gummi, og langt hen af vejen er det dem der giver mundfylde. I din mæskning beta-glucaner nedbrydes til et enzym kaldet beta glucanaser. De er dog kun aktive i de første få minutter af din mæskning, og den optimale temperatur for dem er lige omkring 50 grader. Dette betyder altså, at hvis du starte dit mæske program ved 50 grader som nogle forskriver, så vil du få en mindre mundfylde end hvis du starter med at mæske højere.

En anden faktor der kan være medvirkende til at give en mindre mundfylde er infektion. Hvis du har en infektion i din øl, så vil du sandsynligvis have en mindre mundefylde i det færdige øl, men det er som regel ikke det største problem ved en infektion, for øllet smager typisk heller ikke særlig godt :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + 17 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>