Dunkel Weizen – Bryg en sydtysk klassisker

dunkelweizenEn dunkel weizen er en lidt overset stil, så derfor vil vi prøve at få flere til at brygge den. Så hvis du er lidt træt af kun at brygge den lyse hefe-weizen, så overvej om ikke det er noget for dig, at brygge en dunkel Weizen. En dunkel weizen er ikke særlig svær at brygge, og det er ikke bare lidt mørk malt der er tilsat en hefe-weizen. Malten er særlig udvalgt således, at øllet bliver mere kompleks end du kender det fra Hefe-weizen.

Normal plejer en dunkel weizen at følgende nedenstående data:

OG: 1048 – 1056
Alkoholprocent: 4,8 – 5,4 %
IBU: 10 -15
Farve: Amber til brown

Hvis du ikke har mod på at lave din egen opskrift, så finder du vores færdige pakke her.

Hvordan sammensætter du så din egen opskrift ?

Malt:

Som du  måske kender det fra Hefe-Weizen, så er det på malt siden hvede der får lov til at dominerer den samlede malt tilsætning. Det er almindelig brugt, at hvede udgår 60 % af den samlede maltsammensætning. Når vi så snakker dunkel weizen, så prøv at brug 20-30 % mørk hvede, og lys hvede op til de 60%. Resten af malten kan du lade være pilsner malt. Hvis du ønsker lidt mere dybde og farve i øllet, så prøv at tilsæt til Cara-Crystal og lidt chokolade malt. Care-Crystal giver mere dybde i smagen, og chokolade malten giver lidt mere farve.

Humle:

Som det er tilfældet med de fleste tysk øl, så bliver der i en dunkel weizen typisk anvendt gamle klassiske humlesorter, typisk af tysk oprindelse naturligvis. Det er mest almindelig at anvende humle med et lav alpha syre indhold som fx. Hallertau Hersbrücker, Tettnanger eller Saaz som godt nok ikke er tysk.

Gær:

En dunkel weizen kræver en tysk hvedeøls gær. Oplagte valg til denne opgave er 3056 Bavarian Wheat eller 3068 Weihenstephan gæren. De er begge gode valg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>