Dit første bryg

ale

aleHvordan er det lige man kommer i gang med at brygge, det er nok det spørgsmål vi får stillet oftes. Det er faktisk ikke så særligt, og det er ikke særlig dyrt at komme i gang, så der er ikke nogen undskyldning for ikke at komme i gang. Lad os til en står forstå hvad øl består af.

Som udgangspunkt består øl af 4 ingredienser

Vand
I største delen af Danmark, har vi udmærket vand til brygning direkte fra vandhanen. Der er dog enkelte steder hvor der er tilsat klor som tydelig kan smages. Hvis du ikke bor i nogle af disse områder, så har du alt det vand du skal bruge til ølbrygning direkte i vandhanen

Malt
Landmanden dyrker en afgrøde der hedder maltbyg. Maltbyg køres en tur på et malteri, hvor det tilsættes vand og få lov til at i gang sætte den spiring der naturligt ville forgå i jorden. Processen stoppes dog ved at varme malten lidt op og på den måde få vandet til at fordampe, og den lille spire der var vokset frem falder af. Det ligner derfor igen den maltbyg landmanden afleverede på malteriet. Det er det dog ikke helt, for denne proces har gjort det muligt at omdanne den stivelse der findes i byg til gærbart sukker. Det bryges også andre kornsorter end byg, såsom hvede, rug og havre. Byg der dog den mest anvendte kornsort indenfor ølbrygning. Malt findes i forskellige færdige produkter, men du kan købe malten til dit bryg her. Du kan også vælge at få det valset, så det er helt klar til bryg. Malt kommer med sukker og sødme til den færdige øl.

Humle
Du har måske prøvet at køre forbi nogle af de store humle marker i den sydlige del af Tyskland, på din vej til Italien eller lign. Humle marker er et imponerende syn, for de dyrkes op af nogle store stativer, for selve plante kan blive op til 6 meter højre, og for at gøre det lettere at høste, anvender man disse stativer. Humle bidrager med bitterhed, aroma og smag til øllet.

Gær
Den lille men undværlige ingrediens. Det er den mindste af dem alle, og alligevel har du millioner af små gærceller i din bryg. Gær har den specielle evne at du spiser sukker og som biprodukter fremkommer alkohol og CO2. Ja lagde du mærke til, at jeg sagde at alkohol er et biprodukter – Det er ikke helt ringe af et rest produkter af være vel :-). Ølgær køber man også helt færdig og klar til brug her.

Hvad skal man bruge af udstyr til brygning ?

Det findes nok lige så mange forskellige holdninger til dette, som det findes ølbryggere. OK måske ikke helt, men alligevel. Jeg vil fortælle dig her, hvordan du kommer lettest og billigst i gang, og når du så findes denne hobby lige så interessant som mange tusinder af andre, så kan du altid købe mere udstyr, og på den måde brygge mere fra bunden. Vi har det dog på den måde, at der ikke er nogen grund til at anbefale folk at købe alt for meget udstyr, inden man ved om det er en hobby man har lyst til at fortsætte med – Vi anbefaler derfor at du anskaffer dig nedenstående. Du har sandsynligvis meget af det i dit køkken allerede, men så har du en liste over hvad du skal bruge.

Du får brug for:

begyndertelpledeluxEn rustfri gryde på mindst 14-16 liter. + en lille på 3-4 liter
2 x 30 liter gærspand
Gærlås
Hævert
Termometer
Kapsler
Grydeske der kan nå bunden af din store gryde
Maltekstrakt, Humle, gær og vand
100 gram alm hvidt bordsukker
Rengøringsmidler (XO Oxi clean)
Tomme flasker (nok til at indeholde 20 liter)
En køkken si til at si humlen fra
Evt en chiller

Det er muligt at købe et begyndersæt som fx. dette http://www.brygladen.com/brygudstyr-temple-delux.html – Så mangler du kun gryde, tomme flaske og Oxi Clean.

Trin 1

Det første du skal gøre inden du skal i gang med at brygge er, at vælge en dag hvor du har god tid. En del af fornøjelsen forsvinder, hvis du er presset på tiden. Det er vigtigt at du starter med en rent køkken. Det er fødevare vi har med at gøre, så renlighed er vigtigt. Forbered dig på, at når du er færdig med at brygge, så skal du gøre rent igen.

Trin 2

Vi skal nu have sat brygget over. Vi tager udgangspunkt i dette bryg http://www.brygladen.com/forste-ale.html. Tilsæt 10 liter koldt vand til din store gryde. Bring vand til kogepunktet. Mens du venter på at den store gryde komme i kog tilsætter du 1 liter koldt vand til den lille gryde. Bring temperaturen i vandet op til 70 grader. Når denne temperatur er nået, tilsætter du den lille pose med malt. Hold temperaturen i den lille gryde på 65-68 grader i 30 min. Når tiden er gået, sier du malten fra, og væske tilsættes til den store gryde. Når vandet i den store gryde koger, tilsættes de 3 kg. maltekstrakt. Pas på i starten når det koger op, for det har en tendens til at koge over. Rør godt rundt at det ikke brænder på i bunden.

Trin 3

Vi skal nu i gang med at tilsætte humle. Du skal starte med at veje humlen af, så lav 3 bunker på hver 20 gram humle. Den første humle tilsættes. Stil et stopur til 30 min. Nu begynder det at dufte af bryggeri i dit køkken. Når tiden er gået, så tilsætter du igen en bunke med 20 gram humle. Tiden stilles igen til 25 min og du har nu tid til at gøre din gærtank ren.

Du vasker din gærspand af med XO Oxi clean. Brug en blød klud, og sørg for at du får vasket alle overflader af, sådan der ikke sidder nogle små bakterier og glemmer sig. Når du er sikker på at du har fået vaske spanden over alt (også låget) så hælder du rengøringsvæsken ud. Skyld derefter spanden af og læg låget på spanden. Tog nu din næst største gryde, fyld den med vand og få vandet op at koge. Når vandet koger hælder det vandet ned langs siderne på gærspanden, på låget og generelt på alle flader. (Pas på du ikke brænder dig) – Brug rigeligt med kogende vand, og hvis du ikke føler dig sikker, så gentager du behandlingen så du er sikker på alle fladerne er sterile. Dette punkt er et af de vigtigste punkter for a få succes med din indsats, og hellere lidt for meget end for lidt.

Når uret ringer igen, tilsættes den sidste bunke humle med 20 gram. Du stiller denne gang uret til 5 min. Når uret ringer igen, skal du si humlen fra. Det an anbefales at gøre det gennem et dørslag eller lign. direkte ned i din gærspand. Når du har gjort det, hælder du koldt vand i spanden indtil du opnår 20 liter urt (Det hedder væsken nu). Det efter skal du forsøge at køle indholdet ned så hurtigt som muligt. En god måde at gøre dette på, at ved en chiller som du kan købe her http://www.brygladen.com/rustfri-chiller20.html. Du kan også tage en stor murbalje hvor du placerer spanden i, og så kommer en masse isvand rundt omkring. Sørg for at det er lidt bevægelse i urten, så bliver den nedkølet bedst. Hvis er det er MEGET vigtigt, at hvis du kommer noget ned i urten, så skal det være sterilt. Det vil sige at dy fx. skyller en røreske med kogende vand, inden du kommer den ned i urten.

Trin 4

Når temperaturen er kommet under 25 grader i urten, så er det ved at være tid til at tilsætte gæren. Du tager den lille poser gær der er med i sættet, og kommer lige lidt sprit på posen og en saks (brug fx. http://www.brygladen.com/isopropanol.html ) . Så åbner du posen og drysser gæren ned i urten. Det er så også her du kan sige et par magiske ord inden du sætter låget godt på gærspanden. Du skal sørge for at de er trykket helt ned hele vejen rundt, så der ikke er nogen utæthed. Du sætter så gærrøret i og kommer vand i denne. Nu skal det bare have lov til at stå ved 18-22 grader i omkring en uge. Når du står op næste morgen, så burde du kunne både høre og se aktivitet i gærrøret, hvor det lystigt bobler op med CO2. Dette vil forsætte i 2-4 dage alt afhængig af, hvilken temperatur det står ved.

Trin 5

Når der ikke er mere aktivitet i gærrøret og det har stået cirka en uge efter du bryggere, så er det tid til at omstikke det til en ny gærspand. På den måde får de alle de urenheder og gærrester der ligger i bunden af spanden væk. Du omstikker ved at bruge den hævert der fulgte med begyndersættet, og ellers kan du finde en her. Måden du omstikker på er helt enkelt ved at bruge tyngdekraften. Du stiller den spand hvor du har øllet i højere end den spand du skal omstikke det. Når du har gjort det, så suger du i den korte ende, mens den lange ende er nede i øllet. Dette får øllet til at løbe. Du skal nu hele tiden sørge for at du ikke får for meget bundfald med over. Du kan når spanden er ved at være tom hælde den helt forsigtigt lidt på skrå, og på holde den meget stille, så kan du få mere med over, uden du får bundfaldet med over. Når du har omstukket øllet, så sæt låget på den nye gærspand, kom vand i gærlåsen og lad den stå i en uge mere. Det er muligt at der starter en lille gæring igen, men det er ikke sikkert.

Trin 6

Når der er gået en uge, så skal vi have renset nogle flasker. Du skal bruge flasker der ialt kan rumme de cirka 18 liter du får ud af dit bryg. Du skal rengøre dem til at starte med. Dette gøres fx. med Soda eller XO Oxi Clean. Hvis du gør det med XO Oxi Clean er er dine flasker sterile, men husk at det vand du skyller efter med skal være kogt. Du kan også som en ekstra sikkerhed, eller hvad du har brugt soda vælge at sætte dine flasker i ovnen ved 100 grader i cirka 1 time, så er de også sterile. Lad flaskerne køle af inde i ovnen. Pas på dig selv, for flaskerne er naturligvis meget varme.

Trin 7

Når du har rene afkølede flasker så er det tid til at forberede øllet. Du skal bruge 6-7 gram sikker pr. liter, så hvis du har omkring 18 liter øl, så skal du altså bruge 108-126 gram. Dette koger du op i 3 dl. vand. Lad det koge op, og afkøl det. Når det er under 30 grader, så hælder du det ned til øllet, og rører forsigtigt rundt. På den måde får du fordelt dit sukker. Du skal passe på at du ikke rører for kraftigt, så bunden faldet kommer op i øllet. Lad det stå cirka 15 min.

Stil gærspanden lidt højt. Brug den rengjorte hævert til at suge øllet med og fyld derefter alle dine flasker. Når de er fyldte skal der en kapsel på. Det kan være en god idé lige at koge kapsler inden brug, så de også er sterile. Når alle flaskerne er fyldt, så stil dem mørk og ved samme temperatur som du gærede ved (18-22 grader)

Trin 8

Dette er et kort punkt, men nok et af de sværeste – Vent i 2-3 uger

Trin 9

Find det helt rigtige øjeblik til at smage på dine øl. Vælg det ølglas du bedst kan lide. Hvis du vasker op i hånden, så sørg for at vaske det grundigt i koldt vand, så der ikke sidder sulfo resten tilbage. Dæmp belysningen, og smag på dit øl. Forhåbentligt så smager det som fuglene synger.

Trin 10

Gentag det hele med forskellige øl stilarter, så du få lejlighed til at prøve nogle forskellige øl

Vi har også udgivet en endnu mere omfattende begynderbog omkring ølbrygning du finder her http://bryggerbog.dk/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − two =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>