Bryg efter årstiden

kalender

kalenderDet kan være svært altid at finde tid til ølbrygning, men heldigvis er der hjælp at hente, hvis man følger nogle enkelte gode regler – Det helt gode råd vi kan give det hedder planlægning. Hvis du i starten af året planlægge dine bryg og får noteret dine brygdatoer i din kalender, så kan du bagefter planlægge alle de andre ting, og på den måde kan du fx. planlægge et bryg hver måned. Hvis du får lyst til at brygge mere end det, så gør du naturligvis bare det, men på den måde, så har du fastlagt en brygdato pr. måned – Smart ikke ? Det gode spørgsmål er dog så hvad man skal brygge. Til det spørgsmål har vi også et godt lille råd til dig, nemlig bryg efter årstiden..

Når man brygger efter årstiden eller skulle vi måske hellere sige højtider eller hvad vi nu skal kaldes det, så kan man lægge planlægge efter konens fødselsdag. Hvis hun har fødselsdag i august, og elsker en god hvedeøl, så skal man naturligvis som den gode kæreste/mænd sørge for, at den hvedeøl hun bedst kan lide er brygget og klar til den store dag. Vores egent erfaring siger os, at det er lettere at planlægge de andre brygdage, hvis man sørger for at, at tænke lidt på kæresten/konen når man brygger. Nedenstående skal tages som et forslag til hvad man brygger, og hvis du følger planen, så kommer du igennem forskellige ølstilarter, og du brygger efter årstiden, og det minimerer faktisk det udstyr du skal have. Her snakker vist mest muligheden for at gære køligt.

Forslag til din brygplan for et år.

Januar
Det er efterhånden ved at være en tradition i Danmark at vi fejrer Valentine´s Dag, og det skal naturligvis også tænkes ind i din brygplan. Hvis det er muligt er det altid en god idé at involverer kæresten eller konen i ølbrygning, så gør brygdagen i januar til et par bryg. Spørg din søde kæreste/kone om ikke hun har lyst til at brygge en Valentine´s dag øl med dig, som i kan nyde sammen på dagen. Hvilken øl skal du så brygge ? Det er faktisk ret enkelt når du tænker over det. Valentine´s dag er vel meget om at være sød ved hinanden, og hvad bedre mulighed end at brygge en chokolade øl sammen er der ?. Du skal i den forbindelse bare være sikker på, at du skal dog være sikker på, at det er bagechokolade du brygger på, for du ønsker under ingen omstændigheder kakaosmør i din øl. Så hold dig væk fra spisechokolade.  Chokolade er speciel god i stout, porter og andre sorte øltyper, hvor chokoladen passer rigtig godt til. Hvis du bruger bagekakao som chokolade kilde, så hedder en god tommelfingerregel, at du skal bruge 12 spiseskeer, hvis du vil have sådan en medium smag af chokolade

Februar
Nogle gange når man skal finde på hvorfor man skal brygge, så gælder det om at være lidt kreativ. Det gælder også selvom det ikke er mærkedag vi som sådan fejrer i Danmark. I februar kan være en af disse, men du kunne fx. brygge til St. Patricks day. Det er en irsk mærke dag, så derfor skal du naturligvis også brygge øl i den stil. Det kunne fx. være en god Irish Red eller en Dry stout. Begge øltyper bliver indtaget i store mængder til St. Patricks day i Irland. Det kan også vælge at gøre endnu mere ud af det. Grøn er den store farve til St. Patricks day, så du kan vælge at brygge fx. en Pale Ale, og så tilsæt et par spiseskeer med grøn farve, og på den måde gå all in. En anden mulighed hvis du ikke er til St. Patricks day kunne være at tænke lidt frem, og se på det forår det er på vej. Temperaturen er ikke så høj i februar, og hvis du har et isoleret skur/værksted til rådighed, så er det oplagt at brygge undergæret øl. Det kunne fx. en lidt lidt stærk Bock, som du kan holde varmen med i det tidlige forår, hvor det ikke altid er så varmt i Danmark. Hvis du ikke har mulighed for at gære koldt, så kan du også lave en fx. German ale. Uanset om det er over- eller undergæret du går efter, så kan vi anbefale en OG på omkring 1065 – 1075. Så er der lidt at holde varmen op.

Marts
Du har måske næsten gættet hvad vi skal brygge nu. I tidligere tider hvor man ikke havde mulighed for at lave kunstig køl, så var marts en af de sidste måneder hvor det var muligt at lave undergæret øl. Det er faktisk deraf navnet på den tyske stilart ved navn Märzen er kommet fra. Det er en øltype der traditionel er blevet brygget i marts, for det har været den sidste måned, hvor man har været sikker på temperaturer, der er lave nok til at lave undergæret øl. Märzen er en øl med en høj OG og godt med humle der traditionelt er blevet nødt hen over sommeren og indtil man igen fik lavere temperaturer, så man igen kunne brygger det undergæret øl. Da oktober festivallen i 1810 blev en højtid i München, der var det Märzen der blev nydt. I dag er der typisk blevet skaleret ned lidt for humlen, for historisk var det på grund af den gode konserveringsevne humle har, at det blev godt humlet. I dag er sagen en anden, og man lader typisk malten får lov til at dominerer en Märzen, så bryg en øl med en OG på 1050-1065, og lav den på en undergæret, hvor du lader maltsmagen træde frem.

April
Det er nu du skal i gang med at lave din Maibock så den er klar til maj måned. En Maibock er en lys bock, der er en god fyldig øl der er gylden i farven, og let humlet. Det er en undergæret øltype, så på denne årstid kan det alt efter vejret, sætte lidt krav til dit brygudstyr. Det kan dog være muligt uden problemet. En Maibock har typisk en OG på omkring 1065

Maj
I maj måned er temperaturen begyndt at kravle op, og tiden hvor du skal i haven er ved at nærme sig. Det er derfor nu skal du i gang med at forberede de dage hvor du skal slå græs. Det er derfor tid til at lave en “Slå græs øl”. Det skal være en lettere øl, og en af de fordele du har som ølbrygger er, at en let drikkelig øl ikke behøver smage af ingen ting. Hvis du bruger de gode råvarer og lader være med at bruge ris, maj og andre lidt kønsløse ingredienser. Det er vigtigt at du designer en øl der ikke er alt for stærk, for der er nogle varme dage ind i mellem, hvor det er læskende øl man har lyst til. Lav derfor en øl med en OG på ikke over 1045, og brug lyse malten til at lave en god pale ale. Brug fx. en US-05 tørgær og vær lidt forsigtig med humlen. Et andet forslag hvis du har muligheden for det er, at lave en pilsner der også er rigtig god som tørst slukker som “slå græs øl”. Du kan måske gøre begge dele, for det er vigtigt at have øl nok til de varme sommerdage,

Juni/juli
Det er nu sommer i Danmark (forhåbentligt). Det er i disse måneder at hvedeøl kommer til sig ret, og heldigvis er det forskellige stilarter at vælge mellem indenfor disse. Den øl der i vores erfaring er bedst til de helt varme dage er en belgisk Wit. Det er en virkelig let øl, hvor der næsten ingen humle er i, mens der traditionelt er tilsat appelsinskal og koriander, der gør de virkelig læskende. En anden mulighed er en tysk Weizen, der er en anelse tungere, men det er stadigvæk en let øl. Gæren i en weizen er lidt mere fremtrædende, og det er lidt mere smag i den. Hvis du ikke er så meget til denne meget fremtrædende gærsmag, men alligevel har lyst til en hvedeøl, så er det american wheat du skal gå efter. Det er e øltype der er fremstillet som de andre klassiske hvedeøl, men der er anvendt en “almindelig” gær hvilket gør, at der ikke kommer helt så mange lidt sjove og skæve smagsnuancer som de hvedeøl der er lavet på hvedeølgær. Går efter en OG på 1045-1055 og sammensæt den fx. af 50% byg og 59% hvede, så går du ikke helt galt i byen.

Det er dog ikke kun hvedeøl der kan være oplagt at brygge i sommermånederne. Det er også oplagt at kaste sig over de forskellige øl fremstillet med bær. De oplagte bær er naturligvis dem som er modne i perioden, og det kan være jordbær, kirsebær og et hav andre forskellige bær. Prøv at tilsæt bær til fx. en belgisk wit, så kan du bedst smage dine bær. Vi synes generelt den bedste måde at brygge med bær er, at lave en pure af dem, og så tilsatte denne de sidste 10 min. af din kogetid. Det er vigtigt at du ikke koger frugten alt for meget, for det kan gå udover smagen.

August
Det kan virkelig være varmt i denne periode, så igen kan det være oplagt at brygge hvedeøl. En anden øl det kan være oplagt at brygge er belgisk, og hvis du har planer om at din juleøl skal være belgisk, så kan det være oplagt at få den brygge nu, så den har tid til at lagre inden jul. Netop disse øltyper, der har gæren ikke de store problemer med en lidt varmere temperatur, som det uden problemet kan være.

September
Sommeren er nu officielt slut, og det er nu du skal til at tænke på den kommende vinter, hvor det kræver lidt kraftige øl for at kunne holde varmen. Det er nu at du igen skal til at gøre brug af de lidt mørkere malttyper, sådan at du kan få mere smag i dine øl. Når man lave ølbrygning hjemme, så er det vigtigt at du er i stand til at tænke frem. Jeg vil derfor anbefale dig at lave en stout/porter, hvor du virkelig har mulighed for at lave med forskellige malttyper. Gå på vagt i vores butik efter malt. Du skal ikke holde dig tilbage. Alt afhængig af hvor kraftig du vil have dine øl, så går efter en OG på 1060-1100. Husk på, at jo kraftigere øl du fremstillet, jo længere tid skal du bruge til lagering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 − one =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>