Brug 5 sanser når du smager på din øl

smag

smagDet er ikke sikkert du tænker over det, men du gør det sikkert allerede. Vi skal nu snakker lidt omkring det at smage på en øl. Hvordan laver du den bedste bedømmelse på både din egen øl, og på andres øl. Vær grundig og lær af dine og andres fejl. Vi vi i det følgende følge dig igennem, hvordan du kan bruge de 5 sanser. Det er vigtigt at du noterer dine kommentar til nedenstående punkter, og sådan kan du bedre forstå din øl.

1. Synet

Bedømmelse af øl starte allerede med din flaske der ikke er åbnet. Tag et øjeblik og vurderer først selve flasken. Er den øl, eller er der tydelige urenheder man kan se igennem flaske. Sidder kapslen lige på, og er der måske kommet rust i kanterne. Er indholdet, altså mængden der er i flasken den rigtige, eller er der for lidt eller for meget luft ovenover øllet. Kig også om du allerede her kan se tegn på en infektion. Der kan måske ses en ring lige over øllet. Hvis dette er tilfældet, kan det være en infektion.

Åben herefter flasken og hæld øllet op i en flaske. Kig efter om det samles et passende mængde skum på toppen. Der er måske for lidt eller for meget, som måske ikke er passende til den ølstilart du har brygget. Der kan være forskellige årsager til både for lidt og for meget skum. Hvis du skulle være så uheldigt at øllet skummer over, når du åbner flasken, så kan der også være en række fejlmuligheder.

Når du sidder med øllet i glasset, så læg først mærke til, som øllet er den farve som du havde forestillet dig, eller lavet opskriften efter. Kig derefter som øllet er klart, eller det måske endda er uklart som du ønskede dig. En af de store fordele ved at brygge øl selv er jo netop, at det er muligt at designe sin egen øl lige præcis sådan som man synes den skal være. Kig over i på overfladen af øllet, som der fylder noget rundt. Det kan være rester af humle, malt, eller måske endda noget du ikke lige ved hvad er, men som ikke hører til i øllet.

2. Lyt til din øl

Ja det lyder måske lidt underligt, men det er faktisk muligt at lytte til sin øl.Når du åbner for kapslen, så lyt efter om der kommer er pift. Er dette stort eller lille i forhold til hvordan det plejer at lyde når du åbner en øl.

Når du hælder øl op i glasset, så kan du med lidt træning hører, som der er noget der ikke er som det plejer. Det kan fx. være et glas der har været vasket op med sulfo, og der sidder rester i glasset. Det giver en lidt brusende lyd, der lyder helt anderledes end hvis øl bliver hældt op i et rent glas. Lydt derfor til, hvordan øllet lyder både når du hælder det op, og når det står i glasset – Lyder det som det plejer ?

3. Føl din øl

Skal nok skynde mig at sige, at du ikke skal starte med at pytte dine fingre ned i øllet eller noget. Prøv fx. at rør din flaske eller dit glas, og mærk efter hvordan temperatuen er. Du kan her mærke om øllet er for koldt eller for varmt. Undersøg herefter ved hvilken temperatur en given ølstil skal serveres, hvis du ikke allerede har gjort det i dine forberedelser, som du sikkert har. Hvis øllet er for koldt, er der visse ting du ikke smager så godt, og som du med sikkerhed ville kunne smage, hvis det havde smagt den lidt varmere. Jeg synes fx. diacetyl bliver lidt tydelig i smagen, hvis øllet får lov til at blive lidt varmere.  Prøv derfor at drikke den samme øl ved forskellige temperaturer, og mærk hvordan den helt ændre karakter.

4. Lugtesansen

Lugtesansen er en af de vigtigste sanser vi har til at kunne bedømme fx. øl. Hvis du træner den lidt, så kan du bare ved at dufte til en øl, få en ret god fornemmelse af, hvordan øllet i glasset smager, uden du har smagt på det. Du kan også træne dig selv til at dufte efter en infektion. hvis du på et tidspunkt har prøvet en øl der var blevet dårlig for dig, så har du måske lagt mærke til, at den måske duftede helt anderledes end du er vandt til. Du kan også i duften få en god fornemmelse af, om der er brugt sene humletilsætninger, for på den måde får du meget mere humlearoma, end hvis du bare har brugt bitterhumle. Du kan også lære bare ved at dufte til en øl vurderer, som der er en under- eller overgær der er brugt. Gær kan dog være lidt svær, for forskellige gærtyper efterlader forskellige fingeraftryk, men prøv at liste mærke de fx. de frugtagtige aromaer en overgær typisk danner. Hvis du kan spotte den, så er der sandsynligvis estere i øllet. Hvis det er en undergæret øl du har lavet, så kan det være en mulig fejl, og du har måske ladet den gære lidt for varmt.

5 Smagssansen

Du havde nok regnet det ud, at den sidste sans vi manglede, det var smagssansen. Du er vigtigt at du ikke lige har børstet tænder eller spist stærk mad, for du skal vurderer øl. Tag en lille smagsprøve ind i munden, og sørg for at den kommer rundt i hele din mund. Du har forskellige områder i din mund der smager salt, sødme og bitterhed, så det er vigtigt du får øllet grundt rundt i hele munden. Du kan på den måde også vurderer, som der er en passende mængde CO2 i det færdige øl. Bagerst i munden sidder de sanser der smager bitterhed, så for at kunne lave en samlet vurdering og bitterheden, er du nød til at synke øllet. Det betyder så også, at man ikke kan tage til ølsmagning, og spytte det ud, for så smager du ikke bitterheden. Når du synker øllet, kan du også få en ret god fornemmelse af alkoholprocenten. Har du en let brændende fornemmelse, så er der noget der typer på meget alkohol. Du kan også fornemmelse om øllet virker fed.

Smagt godt på øllet. Er der den passende fornemmelse mellem maltsødme og bitterhed. Hvordan er mængden af smagshumle. Er det passende i forhold til den ølstil du gerne ville lave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 13 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>