Bock

mz.bockbeer.tk.051.jpg

mz.bockbeer.tk.051.jpgDen traditionelle Bock øl som vi kender det i dag, stammer oprindelig fra den tyske by Einbeck. Det er ikke den typiske turist by, men hvis du alligevel komme på egnen, så er den så absolut også et besøg værd. Byen er beliggende ikke langt fra den store motorvej A7 imellem Hannover og Kassel. Mange har derfor sandsynligvis set skilte mod byen på deres vej syd på. Lige siden det 14 århundrede har byen været et velkendt bryggeri centrum, og i modsætningen til andre byer på det tidspunkt, så var det bestemt at hver enkelt borger havde retten til at brygge øl til eget forbrug. Dette skabte en usandsynlig stor interesse for håndværket som vi alle holder så meget af. På et tidspunkt var der 700 brygmestre i byen, så der blev brygget meget mere øl end der blev forbrugt i byen, hvilke gjorde at øllet blev sendt til andre områder af Tyskland. Det var noget der blev langt mærke til i München, og hvad gør man hvis man gerne vil brygge den samme type øl, ja man henter en brygmester til byen, der kan lære brygmestre i München, at brygge den samme type øl, og sådan er Bock øllet idag velkendt over hele Verden.

Hvordan brygger du en Bock ?

Bock er en blød lager øl, der er rig på maltkarakter. Farven kan svinge fra lys kopper farvet over i de brune nuancer. En Bock er traditionelt en lettere sødlig øl, dog uden at være for sød. Bitter humle holdes på et lavt niveau, sådan at malt karakteren får lov til at smage igennem. Gæringen foregår langsomt, og efterlader en meget ren øl, med et lavt indhold af estere og ingen diacetyl.

Når man laver en opskrift på en bock, er det relativt enkelt, men der er mange eksempler på øl der bliver for komplekse i samen, og det er slet ikke meningen. Husk på at tysk øl er let drikkelig, og en Bock er ikke nogen undtagelse.

Malt sammensætning

Til en traditionel Bock bør der indgår store mængder Munich malt, og alt efter farven på din malt, så bør denne udgør 50-70 % af den samlede malt mængde. Der anvendes også typisk karamelmalt, og alt efter type og farven på din karamel malt, så brug 5-10% af denne. For at når op på 100%, bruger du pilsner malt.

Mæskeprogram

Mange bryggere anvender ved tyske øl decoction til deres mæskeprogram. Det er der som ikke nogen grund til at anvende til brygning af en Bock, og vi anbefaler et step mæsk ved 67-69 grader, for at opnå den klassiske bock smag.

Humle

Som vi tidligere har omtalt, så er det i Bock øllet malten der får lov til at smage igennem. Derfor holdes humle også på et lavt bitter niveau. Traditionelt har der været anvendt Hallertau Mittlefrüh som humle til bock. Normal når vi brygger bock, så tager vi tallet (IBU/OG) – Har forsøger vi i en bock at ramme omkring 0,3. Det er lavt ja, men det er der en traditionel bock plejer at ligger. Hvis du gerne en kanp så sød øl, så tilsæt lidt mere, men vær varsom, at humlen ikke får lov til at dominere smagen.

Gær

Du kan anvende en lang række af forskellige undergæret gærstammer. Prøv fx en Wyeast 2206 Bavarian Lager, der passer rigtig godt til en Bock øl.

Det kan anbefales at nedkøle urten til 7 grader, og så ilte den, hvorefter gæren tilsættes. Lad derefter langsomt varm op til omkring 10 grader over 24 timer. Lad derefter øllet står ved denne temperatur resten af gærtiden. Hvis gæringen ikke rigtig kommer igang, så kan du dog lade temperaturen stige op til omkring 12 grader. Når gæringen er ved at være afsluttet, så hæver du temperaturen til 18-20 grader, og lader det stå ved denne temperatur i 2 dage for at nedbryde diacetyl. Det kan være svært at vide hvornår gæringen af ved at være afsluttet. Vi anbefaler derfor, at når du kan se at hastigheden på gæren falder, så hæv temperaturen til de 18-20 grader. Øllet tager ikke skade af det, og du hjælper gæren til bedre at nedbryde diacetyl, som ikke er ønsket i en Bock.

Når øllet har stået ved 18-20 grader i 2 dage, så nedkøl øllet igen, og lad det lagre enten på flasker eller på spanden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + twelve =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>