Bedre brygning med maltekstrakt

ekstrakt brygning

shutterstock_204688408Når du har brygget vores “min første” serie, så begynder du sikkert på et tidspunkt at tænke over, hvordan du kan forbedre din øl. Vi giver dig derfor en lang række af punkter du kan tænke over, og måske gøre det endnu bedre. Det er vigtigt at du til en start ikke fokuserer så meget på disse punkter, for du kan lave rigtig gode øl direkte fra vores opskrifter. Nedenstående forslag der er for noget du kan tænke over på sigt, så du kan sætte prikken over iét.

1. Brug altid kun frisk maltekstrakt. Malt ekstrakt er bedst direkte fra fabrikken, og du skal derfor være opmærksom over, hvor gammel din maltekstrakt er. Tørret maltekstrakt holder sig fisk langt længere, så det er netop grunden til, at du i alle vores “min første” øl, udenlukkende får tørret maltekstrakt – Kvaliteten er i mange tilfælde bedre på den måde.

2. Rolig opvarmning
Du kan med fordel tilsætte din maltekstrakt i det kolde vand, og så rørerundt under din opvarmning, sådan at alt maltekstrakten bliver opløst. Hvis du ikke gør det, så er der risiko for, at din maltekstrakt klumper sammen, og måske brænder på i bunden. Risikoen er største hvis du anvender flydende ekstrakt.

3. Kog hele dit bryg
Der har været meget debat omkring, hvor meget du skal koge. Forskellige forsøg viser dog, at du kan have en fordel af, at koge den fulde mængde. Det vil sige, at hvis du brygger et typisk 20 liters bryg, så koger du 20 liter. Hvis du laver en mindre mængde, så er sukker indholder langt højere, og der kan være risiko for, at noget af din urt brænder på, og dermed dels giver mere farve i brygget, og men kan også få dannet noget karamel, der ikke er ønskeligt.

4. Lav en opskrift.
Bryggere der brygget på malt, de kan bruge lang tid på at lave en opskrift. Det samme bør du gøre. Problemet er dog i mange tilfælde, at du ikke altid ved hvad der er i den maltekstrakt man kan købe. Hvad er det fx. for malttyper der er i de mørke typer der gør dem mørke – Er det karamel malt, chokolade eller sort malt – Du ved det ikke. Hvis du i stedet for anvender lys maltekstrakt som basismalt, og så selv tilsætter den karamel eller sort malt du skal bruge, så ved du hvad der er i dit bryg. Du slipper også for de problemer der ellers kan være, at det kan være svært at få din FG langt nok ned.

5. Brug special malt
Når ekstrakt bryggeren laver opskrifter, så glemmer alt for mange at tilsætte special malt. De kan med fordel tilsætte noget special malt, og dermed få mere krop og fylde i din færdige øl. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle malttyper er velegnet til tilsætning på denne måde. Det kan anbefales, at du kun tilsætter de malttyper, hvor stivelsen i malten, allerede er omdannet, hvilket vil sige alle cara typerne, chokolade, black malt. Hvis du tilsætter disse typer, kan du få en rigtig god effekt, på det færdige øl.

6. Lav ekstrakt / All-grain øl.
Det typiske mønster man selv når folk har brygget nogle gange er, at så vil de i gang med All-grain altså brygning med malt. Det er meget overset, at lave det som hedder et partial mash. Det vil sige hvor man gør begge dele. Det har den klare fordel, at det ikke kræver så meget mere udstyr, så det er noget de fleste ekstrakt bryggere kan have stor fornøjelse af, og det er noget som åbner en helt ny verden af råvarer. Der findes mange flere valgmuligheder, så hvis du prøver at lave en mini mæsk på fx. 2 kg. blandet malt, så kan du få en helt ny øl ud af det. Prøv meget noget basismalt og noget specialt malt, op oplev den kæmpeforskel det kan give i det færdige øl.

7. Brug godt vand.
Det virker måske som en selvfølge at an har godt vand i Danmark, og det er heldigvis også tilfældet i langt de fleste områder. Der er dog også områder, hvor vandet ikke er lige velegnet til ølbrygning. Der er områder, hvor det er nødvendigt at tilsætte klor, og den lugt og smag man smager i vandet, den vil også være i din øl. Smag derfor på dit vand, og tænk over smagen – Hvis du fornemmer klor eller lignende, så bør du overveje at skaffe andet vand.

8. Overvej dit udstyr
Hvis du snakker med folk der har startet med ekstrakt brygning, og gået over på all-grain, så vil du måske snakke om den store forskel i kvaliteten på det færdige øl. Men stammer den forskel udelukkende fra råvarerne ? Når folk går over på all-grain så anskaffer du typisk større gryder, sådan at de koger den fulde mængde. Hvis du når du brygger med ekstrakt koger en urt med højt sukkerindhold, så trækker du fx. ikke de samme stoffer ud af humlen. Du kan også overveje en chiller eller pladekøler, for på den måde kan du nedkøle din urt hurtigere, og det kan også give store forskelle i den færdige øl. Overvej derfor, om du kan forbedre dit udstyr lidt, og på den måde også brygge en bedre ekstrakt øl.

9. Hav respekt for din ekstrakt.
Der er desværre en tendens til, at folk nedgør ekstrakt brygning, og derfor blot tænker det som en hurtig måde at brygge øl på. Det er rigtigt at det er hurtigere at brygge med ekstrakt, men det betyder ikke, så du ikke skal have respekt for din ekstrakt øl. Sørg derfor for, at du har respekt for din ekstrakt, og sørg for en god rengøring etc, men sørg også for, at du rammer den rigtige OG etc.

Tænk over ovenstående, så kan du måske også brygge endnu bedre øl. Held og lykke med din brygning, og husk dine øl bliver bedre og bedre med erfaring.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>